SSD Informatie

206~|mickcom-web~|flatssd~|

De afgelopen jaren zie je steeds vaker een SSD gebruikt worden als opslagapparaat. De reden hiervoor zijn de grote voordelen die een SSD biedt.

Toch is er nog wel een groot nadeel. SSD’s zijn ten opzichte van een harde schijf nog erg duur. Daarom worden er ook wel een kleine SSD’s naast een grote opslagcapaciteit harde schijf geplaatst om toch alle voordelen van een SSD te hebben.

Ondanks de (nog) hogere prijs voor een SSD. Zijn de voordelen van een SSD opslagapparaat ten opzichte van een harde schijf groot. Hieronder een opsomming van redenen waarom je zou kiezen voor een SSD kiezen in plaats van een harde schijf.

Sneller

Het grootste voordeel is dat een SSD een flink stuk sneller is dan een harde schijf.
Een harde schijf in een desktop computer kan 100 tot 160MB/s lezen en schrijven via de  SATA 600 standaard. Een SSD aangesloten via dezelfde SATA 600 kabel haalt 500MB/s tot 550MB/s.

Heb je nog een oudere computer met een SATA 300 aansluiting? Dan zal een SSD ook nog een verbetering zijn. Een SSD zal dan rond de 260MB/s halen.

Nieuwe generaties SSD’s worden niet meer aangesloten via SATA maar via de PCI express aansluiting. Dergelijk SSD’s met een PCI-E aansluiting kunnen nog hogere snelheden halen van 1000MB/s en meer.

Doordat er geen bewegende onderdelen zijn kan je altijd direct bij je gegevens. Hierdoor is de toegangstijd van een SSD stuk sneller. Bij een harde schijf is dit 16ms (miliseconde) dat je moet wachten voordat je data er is. Dit klinkt niet lang, maar bij een SSD dit dit nog geen 0.1ms!

Energiezuiniger

Een SSD gebruikt ook minder energie dan een harde schijf. Een harde schijf in de desktop van het 3,5″ formaat verbruikt rond de 5 á 9 watt. Het kleinere 2,5″ formaat die je vooral in draagbare computers vind gebruiken 3 watt. Dit verbruik is er altijd, ook als de harde schijf en niks doet, ook wel idle genoemd. Zie het als de stand-by stand van een televisie.

Bij een SSD is het verbruik maar 0.1 watt als hij idle is. Bij het lezen en schijven is het verbruik 3 tot 4 watt. Als je daarbij bedenkt dat de meeste tijd een opslagapparaat niks doet en in idle staat. Snap je dat dit een behoorlijke energie besparing is. Vooral in draagbare computers is dit een groot voordeel.

Lichter in gewicht

Een SSD wordt van ander materiaal gemaakt dan van een harde schijf. Een harde schijf wordt altijd voorzien van een metalen luchtdichte behuizing die relatief zwaar is.

Een SSD heeft geen bescherming nodig en heeft soms alleen een plastic behuizing om de printplaat. Daarnaast is het formaat van een SSD altijd kleiner dan 2,5″.

Minder schokgevoelig

Doordat er geen draaiende onderdelen in een SSD zitten zijn er ook andere bijkomende voordelen. Zo is een SSD minder schokgevoelig. Omdat er geen mechanische arm over een draaiend schijf gaat. Een SSD is hierdoor ook ideaal voor draagbare computers omdat die meer bewogen worden dan een desktop computer op het bureau.

Geluidsloos

Doordat er geen draaiende magnetische schijf en andere bewegende onderdelen is een SSD zitten. Is een SSD geluidsloos. Je hoort er echt helemaal niks van. Er zit namelijk ook geen ventilator op een SSD.

Koeler

Omdat er geen wrijving is tussen draaiende onderdelen produceert een SSD minder warmte. Ook dit is weer een voordeel voor andere onderdelen in de computer. Lagere temperaturen verhogen de levensduur van de computer.

Nadelen van een SSD

Er zijn echter ook nadelen waardoor nog niet iedereen een SSD heeft.

Hogere prijs per GB

De hoofdreden is hierbij de prijs die je voor een SSD moet betalen. Per GB aan opslagcapaciteit betaal je een stuk meer. Kijk je naar nieuwe modellen met een PCI Express aansluiting die nog sneller zijn. Dan lopen de prijzen nog veel verder op.

Kortom wil je veel opslagcapaciteit van 1000GB of meer. Dan is een harde schijf vanwege de prijs van rond de €85,- een logische keuze.

Daarom zie je vaak de keuze van 2 opslagapparaten in een computer. Een SSD met een lage opslagcapaciteit als opstart schijf waar het besturingssysteem op staat en de belangrijkste programma’s. En een harde schijf met veel opslagcapaciteit met daarop alle andere bestanden als foto’s, video’s en documenten.

Op deze manier heb je een ideale verdeling van veel opslagcapaciteit met een relatief lage prijs. Maar wel met de voordelen van een snelle SSD.

Degradatie: kortere levensduur?

Een andere reden die vaak genoemd wordt als nadeel is de levensduur van een SSD. Deze zou namelijk minder lang zijn dan van een harde schijf.

De levensduur van SSD’s wordt uitgedrukt in het aantal schrijf cyclus waarop een geheugencel in een andere waarde kan veranderen. Een chip is dus niet oneindig te beschrijven en lijdt onder degradatie. Samsung, één van de grootste fabrikanten van SSD’s gegarandeerd een levensduur van 1000 cycles.

Bij een harde schijf is deze schrijfcycles oneindig en hierdoor lijkt de levenverwachting hoger. Maar door de draaiende onderdelen in een harde schijf zijn er ook andere factoren van belang voor de levensduur.

HDD: verwachte levensduur 3 tot 5 jaar

20% van alle harde schijven gaan in de eerste 3 jaren defect. Van de 80% die na deze 3 jaren nog werkt gaat ieder jaar nog eens 12% stuk. In 5 jaar tijd is ongeveer 50% van de harde schijven die zijn verkocht defect. De verwachte levensduur van een harde schijf is 3 tot 5 jaar.

Als je dit vergelijkt met een SSD dan is de levensverwachting een stuk hoger. Wanneer je een SSD stevig gebruikt met meer dan 30GB aan schrijfacties data per dag. Dan doe je er 24 jaar over om dik 3000 cycles te halen bij een SSD van 160GB. Hoe meer capaciteit de SSD heeft hoe langer deze levens duurt wordt.

De website Hardware.info heeft in 2013 een SSD levensduur test gedaan. De conclusie was dat voor normaal consumentengebruik een SSD dik in orde is. Ook de gegarandeerde levensduur van 1000 cycles werd met een factor 3 overschreden toen de eerste SSD problemen begon te vertonen.

SSD: verwachte levensduur 75 jaar

Het scenario, dat bij de meeste consumenten van toepassing is wordt dagelijks 10GB aan data weggeschreven. Als je dat vertaald naar de test resultaten van hardware.info dan is een levensduur van 75 jaar voor een SSD realistisch.

Kortom als consument hoef je totaal geen zorgen te maken over de levensduur van een SSD ten opzichte van een harde schijf.

OUR PARTNERS

Onze Partners

Neem contact met ons op!

15 + 5 =

~|elegant-themes~|elegant-themes-icon~|

Kantoor adres Mickcom

Platinastraat 10-K
2872 ZX Schoonhoven

~|elegant-themes~|elegant-themes-icon~|

Openingstijden:

Ma-Vr: 8.30 - 18.30
Zat-Zon: Gesloten

348~|mickcom-web1~|flatmail~|

E-Mail

support@mickcom.nl
~|elegant-themes~|elegant-themes-icon~|

Bel Ons

0348-554821

~|elegant-themes~|elegant-themes-icon~|h

KvK Nummer: 30188181